miercuri, 30 iunie 2010

"Unsprezece minute" Paulo Coelho

Paulo Coelho, brazilian de origine, este cu certitudine autorul meu preferat. Recunosc ca am citit doar trei dintre cartile sale, dar pot spune cu mare incredere ca acest om este exact ceea ce noi, tineretul, avem nevoie. Scriitorul foloseste un limbaj comun, simplu, fiind chiar criticat pentru aceasta, insa are un mod special de a spune lucrurilor pe nume exact atunci cand ai crede ca nu mai exista explicatii multumitoare.
Despre cartea sa "Unsprezece minute" pot spune ca am ramas clar surprinsa de modul in care percepe fiinta umana: un sistem care in complexitatea sa ar fi nimic fara suflet, iar corpul, in mod surprinzator, nu este reflectia spiritului launtric! Este o carte demna de admirat, plina de invataminte si care nu o puteti rata.
Cateva citate care mi-au captat atentia in mod deosebit:
  • "Asta e adevarata experienta a libertatii : sa ai lucrul cel mai important din lume, fara a-l poseda."
  • "În fiecare dintre noi este un ceasornic ascuns şi, ca să faci dragoste, arătătoarele ambilor inşi trebuie să indice aceeaşi oră la acelaşi timp. Două persoane care sunt împreună şi se iubesc mult trebuie să-şi potriveasca arătătoarele, cu răbdare şi perseverenţă, cu jocuri şi reprezentaţii "teatrale", până când înţeleg că a face dragoste e mult mai mult decât o întâlnire."
  • "Unele lucruri nu se împart. Nu trebuie să ne fie teamă de oceanele în care ne afundăm de bunăvoie; frica tulbură jocul întregii lumi."
  • “Soldatul merge la război ca să-şi ucidă duşmanul? Nu: merge ca să moară pentru ţara lui. Femeii îi place oare să-i arate soţului cât este de mulţumită? Nu: vrea ca el să vadă cât i se devotează, cât suferă ca să-l vadă fericit pe el. Aşa se întâmplă: copii care renunţă la visele lor ca să-şi bucure părinţii, părinţi care renunţă la viaţa lor ca să-şi bucure copiii, durerea şi suferinţa justificând ceea ce trebuie să aducă doar bucurie: dragostea.
  • “Nostim este că, atunci când trăieşti într-un oraş, amâni să-l cunoşti - şi de obicei până la urmă nu-l cunoaştem niciodată.

2 comentarii:

Anonim spunea...

dupa cat am batut din gura despre cartea asta:))
ma bucur k insf ai citito si tio placut(pinkypuff)

Berina spunea...

nu mai tin minte... cand mi-ai spus despre cartea asta?